5 билки за успокоение и намаляване на стреса

Има моменти, в които няма видими причини да се притеснявате, а все пак ви е нервно, напрегнато, тревожно. Звъните на най-близките си. Уверявате се, че са добре, но напрежението не пада. Явно стресът и натоварването са ви дошли в повече. Най-добре е дори да не помисляте за успокоителни. По-добре се доверете на познати билки, повечето от които използвате и като подправки, и държите в къщи. Към тях не привиквате и нямат странични действия – разбира се, при разумна дозировка.

Кантарион

  • Расте по полята, не е придирчив към почвата и има ситни яркожълти цветчета. Традиционната медицина го прилага като чай при нервни разстройства, безсъние и влошена концентрация. Идеален е за неутрализиране на стреса.
  • Хиперицинът, който е сред основните му съставки, е с щадящо, но ефективно действие при депресии и се влага в различни лекарства. Задължително е преди приемането му да потърсите лекарска консултация. Възможни са странични ефекти като при приема на антидепресанти.
Копър
  • Има свежа, характерна миризма, напомняща за таратор и тиквички с кисело мляко. Освен като подправка, старите лечители го тачели и като лечебно растение. Препоръчвали чай от копър, подсладен с малко мед за успокоение на нервите, за намаляване на напрежението и подобряване на съня. Той стимулира работата на мозъка. Силата си дължи на етеричните масла, съдържащи се в него, и на веществата, включващи се в защитата на организма от свободните радикали.
Като бонус получавате стабилизиране на храносмилането. Ако ви се налага да се борите с бебешки колики – правете чай от семената на подправката.
Лайка  
  • Вероятно я използвате за гаргари при болно гърло и зъбобол. Но тя може да смекчи симптомите на стреса, напрежението и тревожността. Чаят действа бързо и премахва умората, лесната нервна възбудимост, препоръчват го при епилепсия. Седативните ѝ свойства го правят подходящ при проблеми със съня. Стимулира слабата сърдечна честота.
  • Ако искате да сте жизнени и с добър тонус – пийте по чашка лайка дневно. Не приготвяйте големи количества – билкарите твърдят, че благотворни сили има само пресният чай.
Лавандула
  • Може би я използвате като ароматизатор в гардероба, но тя се прилага и при нерви и болки в главата. Препоръчителна е при пристъпи на паника и страхова невроза. Особено ефективно при депресивни състояния е използването на ароматното лавандулово масло. С него можете да си помогнете при безсъние. Достатъчно е да го втриeте в слепоочията и китките. За по-сигурно капнете капка-две и на възглавницата.
  • Приемана като чай, повишава общия тонус и действа детоксикиращо. Включва се в различни билкови смеси за облекчаване на неврози и неврастении, сърцебиене.
Мента 
  • Има общоукрепващо действие върху психиката. Помага при стрес, депресия, влошаване на паметта, облекчава главоболието, предизвикано от нервното напрежение. Използва се при безсъние, препоръчват я като средство за облекчаване пристъпите на епилепсия. Силата ѝ се дължи на ментола, който влиза в състава на медикаменти за сърдечно-съдовата система.
Дори да нямате тежки здравословни проблеми топъл ментов чай през зимата и студен през лятото освежава, тонизира и повишава насторението. Това са билки, широко познати, леснодостъпни и използвани у нас. Винаги можете да си купите успокоителни от аптеката. „Струва ли си за ежедневните проблеми да прибягвате до тежка химия, когато можете да се справите и с билките.“
Източник:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *